Pocket Medicine : Caterinca ( 4 )

This entry was posted by on Saturday, 1 May, 2010 at

Adrenalele si … Linus Pauling

Articolul  are 2 parti distincte – una practica , prin care  va ajut sa va stabiliti imediat    starea  efectiva a adrenalelor ( aspect extrem de important intrucat de el depinde functionarea  sistemului endocrin precum si intreaga strategie a vietii personale, inclusiv sau mai ales a intimitatii profunde: de la nutritie la starile de spirit si de la memorie la potenta / apetitul sexual );  in partea a 2-a  prezint o evaluare critica a unei probleme mult dezbatute in literatura de specialitate ( nutritie , fiziologie ) anume semnificatia metabolica a over sau megadozarii cu  acid ascorbic / vitamina C , idee ( nu tocmai fericita ) datorata lui Linus Pauling – laureat Nobel pentru Chimie.

1. Care va este starea adrenalelor ?

Problema este , asa cum afirmam mai sus , redutabila si rezolvarea cea mai acurata este oferita de colectarea timp de 24 ore a urinei si analiza pe aceasta proba a cantitatii de hormoni adrenali, in deosebi cortisolul.Daca sunteti interesati de acuratetea determinarii primul pas este alegerea  unui laborator specializat. In cele ce urmeaza va sugerez cateva metode alternative, mai putin acurate , totusi suficient de indicative , pentru a sti care este starea adrenalelor in momentul  incercarii. Mentionez ca marea majoritate a populatiei West ( 4 /5 )  are adrenale subactive ( underactive adrenals ), deci sansa dv. de a intra in acest grup de persoane ( puternic si indelung marcate de stres ) este de 80 %.
1a. Testul Sargent
Luati o furculita si apasati usor spre moderat pielea de pe interiorul bratului spre cot , pe o lungime de 10-15 cm. Faceti 2 cronometrari : dupa 15 secunde daca urmele lasate de apasare s-au inrosit vizibil, reactia inflamatorie, de aparare  (  si, corelativ,  starea adrenalelor ) este buna. Daca inrosirea nu a aparut , refaceti observatia dupa 60 secunde ( primele 15 + alte 45 ) , daca de data asta rosul a devenit evident, aveti ceea ce… banuiam, adica adrenale slabe ( subactive ), care totusi sunt inca functionale. Un stadiu de epuizare extrema a adrenalelor este cel indicat prin starea de incapacitate de transpiratie.

1b. Pofta excesiva de sare ( alimente sarate )
precum si de dulciuri ( sucuri, fructe , prajituri ) si, nu mai putin , inclinatia irepresiva spre cafea si / sau fumat denota slabiciunea adrenalelor, organismul incercand sa repare starea generala de dezenergizare prin expediente ca stimularea, sau starea de dezhidratare printr-o hidratare fortata , nemetabolica ; pierderea de sodiu si de apa       ( totdeauna apa urmeaza sodiul ! ) este corelativa cu deficienta de cortisol, respectiv aldosterona . O ameliorare demna de considerare este ingerarea de colina ( sub forma de bitartrat sau citrat ,  250 mg de 2 ori pe zi, impreuna cu sarea sau alimentele sarate).

1c. Dezhidratarea pielii
Daca  va ciupiti pielea , cel mai bun loc fiind dosul mainii , iar cuta formata persista cateva secunde bune ( pielea nerevenind imediat la starea initiala ) puteti conclude , de asemenea, ca adrenalele  sunt subactive iar cortisolul si aldosterona / sodiul / hidratarea sunt deficiente.

Ce e de facut ? Daca sunteti cu adevarat interesati de o ameliorare (activare ) a adrenalelor primul lucru care se recomanda este clarificarea mecanismelor prin care s-a ajuns la starea lor subactiva, pentru a incerca sa controlati situatia . Nu este greu! Sa incercam impreuna, simplificand intrucatva lucrurile ; o expunere detaliata , cvasi-completa a problemei o gasiti pe acest blog, vezi  sectiunea ” Copper Overload – the Western Metabolic Bomb ” sectiune foarte citita aici in America unde – pe motive de supralicitare emotionala – aproape 90 % din populatie este  constituita din  slow – oxidizers ( slow metabolizers ) – persoane cu  adrenale underactive sau exces de cupru intracelular pe care nu reusesc sa-l aduca la normal fiind astfel expusi la mari riscuri metabolice desemnate uzual prin termeni ca stress syndrome sau / si metabolic syndrome ( insulin resistance, IR ), datorita unor  mecanisme complexe , rezonante ( care comunica , putandu-se potenta  reciproc );   intr-o forma simplificata aceste mecanisme  pot fi  redate prin  schemele urmatoare :

Cu ↑ → vit. C↓, colina ↓ ( stresul si dezactivarea adrenalelor )

Cu↑  → Ca↑  ( stresul  si obezitatea )

Cu↑  →  Cr↓ ( stresul  si ” metabolic syndrome ” = IR  );

Cu↑ →  Mn↓, Zn↓, Se↓,… ( stresul si  hipotiroidismul : T4 —⁄— T3 )

2. De-activarea adrenalelor

Este un proces relativ lent ( care insa se poate produce si brusc, sub influenta unor stari emotionale deosebit de intense, cum ar fi pierderea subita a cuiva drag, un faliment total neprevazut , etc. ), cumulativ , totusi reversibil. Biochimistii au stabilit existenta unei legaturi directe intre stres, starea adrenalelor si excesul de cupru intracelular: stresul de orice natura ( fizic , psihic , nutritional: cafea, ceaiuri- alb, verde, negru,…) este insotit de acumularea excesiva de cupru; avem a face de fapt cu un adevarat cerc vicios sau feed back pozitiv : cu cat adrenalele slabesc cu atat excesul de cupru intracelular creste si concomitent   toxicitatea   complexa ( nu doar oxidativa ) a acestuia – numita de mine  ” interference toxicity ” – manifestata prin dereglarea profunda a metabolismului mineral si general ( urmariti implicatiile  multiple  schematizate mai jos doar pentru cazul asa-numitului ” metabolic syndrome ” ); cu cat cuprul din depozit creste cu atat adrenalele devin mai subactive.


Cea mai directa influenta negativa este exercitata de excesul de cupru ( prin deretentia antagonistilor sai : Zn, Mn, Se,…) asupra tiroidei , a carei activitate este drastic redusa ( hipotiroidism) . Secventa biochimica tipica a acestui proces degenerativ este urmatoarea :
Stres↑ → Cortisol↑ → MT ( proteina stresului )↑→ Cu↑ → Hipotiroidism

Un aspect degenerativ corelativ , datorat excesului de cupru , il ofera cresterea excesiva a calciului intracelular           ( Cu↑→ Ca ↑ ), cu efecte directe asupra reducerii vitezei metabolice si a acumularii de grasimi ( obezitate ). In acest context , am intalnit adesea expresia  inexacta ” cuprul este cel mai mare depresor al activitatii ( ratei ) metabolice “; corect este sa incriminam nu cuprul ( care este un mineral vital ! ) ci doar excesul de cupru ( Cu ↑ ), ceea ce este cu totul altceva.
Pe baza acestui model , centrat pe asa-numita bioindisponibilitate a cuprului, explicata pentru prima data in sectiunea ” Copper Overload….” deja mentionata, se poate sugera si cea mai directa cale de activare a adrenalelor : bio-disponibilizarea ( reducerea ) excesului de cupru ceea ce se poate realiza pe mai multe cai, una dintre ele    ( pe care eu nu o recomand , intrucat inlocuieste un tip de degenerare cu altul ) consista chiar in specularea relatiei de antagonism dintre cupru si vitamina C : prin over – sau megadozarea cu vitamina C depozitul toxic de cupru ( si de calciu ! ) se diminueaza in adevar , activandu-se totodata adrenalele. De preferat este insa utilizarea unor procedee  sinergetice , utilizand concomitent si in doze optime , stabilite de mine intre anii 2002 -2005, nu unul ci mai multi dintre antagonistii cuprului.

3.Linus Pauling si adrenalele: biologia  nu este totusi… chimie !

3a. Deficientele lui …Linus Pauling
Una dintre trasaturile definitorii ale medicinii moderne – cu care continuam sa ne confruntam si in prezent – este subevaluarea rolului sistemului mineral in fiziologia normala si patologica , in particular ignorarea / subevaluarea statutului mineral individual. Linus Pauling – unul dintre cei mai mari chimisti din toate timpurile – a atras atentia asupra implicarii mineralelor in sanatate / boala lansand urmatorul adagiu celebru :
” Every disease could be ultimately traced back to a mineral deficiency . ” ( Oricare boala poate fi datorata, in cele din urma , unui deficit mineral ).
Eu consider acest enunt inexact si , in sectiunea consacrata excesului de cupru la care m-am mai referit, arat fara niciun dubiu ca in cele din urma excesul mineral trebuie incriminat, cuprul excesiv fiind cel care determina ( prin deretentzie , in deosebi ) deficientele tuturor antagonistilor sai: zinc, seleniu, crom, etc.Intr-o forma ( intrucatva) actualizata  enuntul lui Pauling ar arata astfel : Every disease could be ultimately traced back to a mineral imbalance. O alta rectificare care trebuie avuta in vedere implica recunoasterea faptului ca termenii deficient, normal sau exces desemneaza nu o situatie omogena , usor de generalizat, ci tot atatea determinatii individuale : ceea ce este normal pentru unii poate constitui deficienta sau exces pentru altii. Ambele retusuri mentionate fac ca valoarea teoretica si practica  a adagiului paulingian sa fie drastic diminuata .

3b. Excesele lui Linus Pauling
Este megadozarea cu vitamina C ( al carei promotor principal a fost L. Pauling ) vizand ingerarea zilnica de catre oricine ( ! ) a 5 g – 20 g acid ascorbic un procedeu valid din punct de vedere fiziologic? ( nu insist, deocamdata , asupra  faptului ca acidul ascorbic nu reprezinta decat o parte din vitamina C propriu – zisa ). Se impune overdozarea cu acid ascorbic drept o solutie preventiv – curativa reala la raceala sau gripa ? La ambele intrebari raspunsul meu – bazat atat pe teorie cat si pe o practica de decenii- este categoric negativ. Faptul ca socetatea occidentala este puternic stresata ( iar stresul de orice natura , asa cum am mai afirmat, inseamna exces de cortisol si , in consecinta , exces de cupru intracelular), a constituit premisa – fragila din punct de vedere metodologic – a procedeului megadozarii intrucat vitamina C fiind un antagonist al cuprului ( si calciului ) contribuie in adevar la diminuarea stocurilor toxice ale acestor minerale si , corelativ , la intarirea adrenalelor slabite , cu efecte uneori benefice ( dar si cu riscuri metabolice majore ) asupra starii de sanatate. Dar atentie: efecte similare ( atat pozitive cat si negative ) pot fi obtinute  cu fiecare dintre antagonistii cuprului, de exemplu  cromul sau sulful ( acest fapt, omis de Pauling si de adeptii lui,  a fost verificat de mine la Universitatea Transilvania din Brasov si, ulterior, in USA – Evanston ).Vom avea asadar cate un Pauling pentru fiecare antagonist al cuprului ?De mentionat ca overdozarea cu acid ascorbic este profund daunatoare la pacientii avand deficienta initiala de cupru     ( conducand la inflamatie , infectii ) iar la cei cu nivele de cupru normale este neavenita. In adevar , utilizarea de doze excesive de vitamina C / acid ascorbic este dezechilibranta intrucat ( vezi si  episodul Caterinca #3 ) inca inainte de normalizarea adrenalelor este scazut in mod critic calciul seric , fiind activata secretia de PTH ( para tiroid hormon ) , cu ample complicatii metabolice. Alte dezechilibre profunde – pe care le-am intalnit la unii sportivi care s-au decis sa incerce nu mega ci doar overdozarea sunt sugerate de schema urmatoare :
vitamina C↑↑→ Ca↓, Zn↓, Mn↓
( pentru cei care nu sunt obisnuiti sa citeasca astfel de scheme , subliniez ca este vorba despre simptome de sciatica , dezenergizare si…inapetenta sexuala la niste tineri de varste intre 20 – 30 ani ).

In concluzie :
daca procedeul overdozarii s-ar fi limitat la statutul important – totusi modest – de corectie  partiala / temporara a excesului de cupru prin suplimentare cu vitamina C , totul ar fi ramas undeva in zona  normalitatii, dar atunci procedeul – si promotorii lui – erau expediati  intr-o postura subsidiara de tipul ” luati  statine , aveti exces de colesterol.”  Supralicitarea procedeului     ( ca forma distincta de ortho – medicina si nutritie )  pune  insa in mod nenecesar  probleme principiale in masura in care implica:

i. ignorarea complicatiilor metabolice ;

ii. aplicarea contraproductiva la unele categorii sociale ( vezi mai sus);

iii. neraportarea ( expresa, analitica ) la excesul de minerale antagoniste ( cupru, calciu ) implicand primejdia aducerii si mentinerii acestor minerale vitale la deficienta .

Vitamina C (  acidul ascorbic cu atat mai mult, intrucat el este deja un drug / medicament ) trebuie utilizata in cantitati OPTIME – nici mai mari, nici mai mici – raportate riguros la individualitatea biochimica a fiecaruia. Incalcarea  optimalitatii ( cu alte cuvinte fenomenul de imbalance sau dezechilibrul intr-un sens sau altul ) este  sanctionata  de organism intr-un mod rational , inteligibil :  excesul  de vit. C  conduce  la  inflamatii / infectii ( datorita instalarii  deficientei de cupru functional in sistem; atentie : un prim semn  = inflamarea suparatoare a ochiului drept ! ), in vreme ce  deficienta de vit. C  conduce la degenerare datorita  cresterii scapate de sub control a depozitului toxic de cupru intracelular.

De retinut :  controlul efectiv al calitatii vietii  se realizeaza nu prin utilizarea de cantitati  excesive de  antagonisti ai cuprului ( vit. C , sulf, crom, etc. ) ci prin eliminarea decisa a sursei  / surselor de stres excesiv ( distress ) din viata personala.

X

Aparteu

  MariLENA , Canada : Scuze pentru eroare ( mi-o asum integral ). M-am bucurat   sa aflu ca suntem  vecini  nu doar intru geografie ci si colegi ” intru filosofie ” asa ca  voi fi mai…direct, ca intre profesionisti: pt. mine  piesa nr. 1 de pe blog ( singura pe care as salva-o in caz de…incendiu ) este ” About US ” – toate celelalte nefiind decat …variatiuni pe o tema data. Reia About US  si o sa-mi dai dreptate. Un om de cultura autentic nu pune problema Marino / Noica in termeni cartesieni ” either / or ” ci  “ both / and “. Ambii au muscat , nu foarte adanc, din prajitura blestemata numita ” combinatia smechereasca ” dar au facut-o aproape la modul inocent ( poate mai inocent decat  acceptarea – indiscutabil conditionata! – a unei burse Humboldt ) ca raspuns la o intrebare sfredelitoare ( dupa ani de frustrare ! ): de ce nu ? Promit un medalion  ” Cicerone POGHIRC ” , merita! ( l-am cunoscut personal si stiu ca de-ar fi trait 3 vieti nu una , n-ar fi  capitulat – ca atatia altii : ” Dau un regat pentru un BMW ” ). Despre muzica  si, implicit , varste: muzica si sufletul sunt 2 entitati sacre, ingemanate  definitiv undeva beyond any corporal realm. Am 3 melodii preferate  nu una si nu le tin la  secret. Iata-le : 1. I have a dream ( Nana, vezi textul, e esential): 2. Una paloma blanca ( Demis , vezi textul again, mai ales referinta la zborul inalt si libertate! ); 3. Un copac cu flori ( Stefan si aici textul e esential ). Inchei ,punand , la randu-mi  o intrebare…cu cantec : Lena, nu crezi ca intre  criza  grecilor   si…Zorba    ( cantecul, atitudinea ) exista o legatura mult mai stransa decat cu …calitatea guvernarii elene actuale ?

Leave a comment

5 Responses to “Pocket Medicine : Caterinca ( 4 )”

 1. Grecii si Romanii- Zorba si Ciocarlia

  Hello , voi fi , evident , ” dincolo” , dar vreau sa spun ca ai riscat mult cu ” snurul “: cum poti sa-i aduci impreuna pe Nana , Demis , Stefan si Mikis si sa ramai …nepedepsita ?! Oricum,sunt convins ca trebuie sa arati superb in stare…topita.Daca tot te-ai apropiat de “magnetul ” numit Zorba , incearca sa-l compari cu Ciocarlia lui Zamfir si o sa fii surprinsa de rezonante: in ambele piese pe primul plan vine ritmul …cardiac- o inima tumultoasa pana la indecenta, pe care n-o poti domestici decat prin imbratisari…repetate.Cred sincer ca prietenii nostri – grecii au avut de decenii – si vor avea inca multa vreme – la carma aceeasi echipa …politica : Nikos Kazantzakis – Presedinte si Mikis Theodorakis -Prim Ministru,independent de numele…loctiitorilor. Iti citez din Zorba : How simple a thing is happiness: a glass of wine ,…the sound of the sea.” Tot el zice : ca sa simti fericirea ai nevoie de ” a simple heart”. Sau:
  the aim of man is to create joy.
  Interesant cum tind sa modifice acest adagiu zorbian liderii nostri europeni : Dna Merkel : the aim of man is to create profit; M. Sarkozy :… to create…informations ; Mr. Brown ( and British Petroleum ): …to create …oil spills, etc. E clar ca Zorba n-a fost croit ( programat ) pentru…Uniunea Europeana. De unde- criza.

 2. admin

  Pentru ” Viorica , din tara” ( esti cumva fosta mea studenta ? ) care desi ” nu a predat filozofia 12 ani ” afirma cu multa …candoare ca :
  – aparteurile sunt mult mai interesante decat articolele si ca
  – dupa semnul ” ! ” toata lumea de pe aici continua cu litera mare intrucat semnul este echivalentul unui punct.
  OK, Viorica , am putea continua discutia: nu Ion ci Domnul Ion Iliescu , fiindca toata lumea de pe aici, etc. etc. Privind calitatea articolelor prefer sa tac – chestie de gust, dar in privinta punctuatiei tin la micile mele tabieturi stilistice cu atat mai mult cu cat nimeni nu poate argumenta credibil ca exprimarea unei mirari reclama o discontinuitate: are cineva nevoie sa-si traga sufletul sau asa ceva? Dar in cazul semnului … ( nu unul ci 3 sau n puncte ) facem si acolo stop si continuam cu litera mare sau… ne vedem de flux? Altfel, te asigur ca eu insumi , la relectura , gasesc uneori inadvertente care tin in primul rand de faptul ca scriu totul direct “pe sticla”. Mai scrie-mi ! F.

 3. admin

  Zorba, zorbismul si impostura politica

  Tin sa precizez de la bun inceput : eu nu sunt pt. zorbism ( o atitudine poetic / contemplativa dusa la extrem ): Zorba trebuie sa se deschida , prudent , limitat dar decis spre realismul eficient occidental , fara a sacrifica poiesis-ul – trasatura vitala, fundamentala venind ca un dar / mustrare din vechea Grecie; in acest sens, nenegociabil, da,eu sunt…Zorba.
  Romanii – nu multi – inca nealterati in fibra lor profunda au ramas poetici, sunt Zorba dar, din pacate , ei trebuie – deocamdata – sa joace dupa muzica falsa, contrafacuta a imposturii de toate tipurile : politic, comercial , cultural, care , intr-o intrepatrundere odioasa dar bine articulata, isi impune regulile anti-Zorba : a glass of wine devine ” da-i cu spritul pan-la ziua “,iar the sound of the sea e inabusit de fosnetul sinistru al petro-dolarilor.De aici, din America , Romania-tara mea, pare o femeie frumoasa, nu lipsita de nuri,tanjind dupa o dragoste autentica dar… violata cu repetitie chiar de catre rudele apropiate care ar trebui sa o apere iar electoralele dambovitzene seamana mai mult cu un nesfarsit serial de pre-programare la viol.

 4. admin

  Grecii si Romanii- Zorba si Ciocarlia

  Hello , voi fi , evident , ” dincolo” , dar vreau sa spun ca ai riscat mult cu ” snurul “: cum poti sa-i aduci impreuna pe Nana , Demis , Stefan si Mikis si sa ramai …nepedepsita ?! Oricum,sunt convins ca trebuie sa arati superb in stare…topita.Daca tot te-ai apropiat de “magnetul ” numit Zorba , incearca sa-l compari cu Ciocarlia lui Zamfir si o sa fii surprinsa de rezonante: in ambele piese pe primul plan vine ritmul …cardiac- o inima tumultoasa pana la indecenta, pe care n-o poti domestici decat prin imbratisari…repetate.Cred sincer ca prietenii nostri – grecii au avut de decenii – si vor avea inca multa vreme – la carma aceeasi echipa …politica : Nikos Kazantzakis – Presedinte si Mikis Theodorakis -Prim Ministru,independent de numele…loctiitorilor. Iti citez din Zorba : How simple a thing is happiness: a glass of wine ,…the sound of the sea.” Tot el zice : ca sa simti fericirea ai nevoie de ” a simple heart”. Sau:
  the aim of man is to create joy.
  Interesant cum tind sa modifice acest adagiu zorbian liderii nostri europeni : Dna Merkel : the aim of man is to create profit; M. Sarkozy :… to create…informations ; Mr. Brown ( and British Petroleum ): …to create …oil spills, etc. E clar ca Zorba n-a fost croit ( programat ) pentru…Uniunea Europeana. De unde- criza.

 5. great post as usual!


Leave a Reply