POCKET MEDICINE : CATERINCA ( 2 )

This entry was posted by on Friday, 23 April, 2010 at

Metabolismul calciului: cateva secrete absolut critice

Un caz intamplat la Brasov prin 1986  mi-a  demonstrat cat de precare erau cunostintele mele- si ale expertilor vremii – in controlul metabolismului calciului. Este vorba despre o prietena de familie , sa-i zicem Silvia , care dupa un divort la 35 ani , a “ reusit “ dupa nici 2 ani sa-si fractureze femurul concomitent cu calcifierea aproape totala a rinichilor. Nefiind introdus in problematica deosebit de complexa a calciului, ceea ce m-a impresionat in mod deosebit a fost faptul ca o aceeasi persoana poate etala in acelasi timp exces de calciu ( calcifierea asta inseamna ) si deficit calcic ( osteoporoza avansata ). Bineinteles ca nu am fost in stare sa o ajut efectiv pe Silvia , lasand in sarcina specialistilor rezolvarea cazului , dar atunci am luat decizia de a  ma dedica prioritar problemei reglarii metabolice a acestui mineral vital si, prin ani , am atins o anumita competenta in acest domeniu. In cele ce urmeaza voi prezenta sumar cateva dintre micile secrete profesionale pe care daca le-as fi stapanit atunci Silvia ar fi fost astazi un om normal si nu doar o trista amintire ( sa va mai spun ca ma urmareste si astazi expresia unica a ochilor ei de animal haituit cand m-a intrebat : “ Ma ajuti, da? “). Mai intai doua remarci :

1  Silvia comisese o serie de greseli de o gravitate aparte: a. divortul ( in care a fost principalul vinovat ) a stresat-o extraordinar , inundand-o cu cortisol (ceea ce inseamna activarea osteoclastelor – celulele care descompun tesutul osos ); b.a incercat sa “ compenseze “ acest stres prin…consum excesiv de dulciuri avand ca efect , intre altele, deficienta de crom cu dereglarea permanenta a glandei paratiroide ( ca urmare – o noua activare a osteoclastelor prin intermediul eliberarii excessive de PTH = para tiroid hormon ); c. a utilizat, fara restrictii,  anticonceptionale , determinand astfel o diminuare drastica a nivelului de estrogen, hormon care ar fi putut echilibra , fie si in parte , turnoverul tesutului osos; d. a consumat liberal cafea ( cafeina stimuleaza eliberarea de cortisol, crescand astfel riscul osteoporozei ); etc.

2. remarca secunda se refera la faptul ca medicii nu intelegeau pe atunci ( si probabil nici astazi! ) detaliile reglarii metabolice a calciului, competenta lor fiind centrata pe idea ca deficienta calciului se datoreaza malabsorbtiei mineralului, ca solutie  impunandu-se o ingestie suplimentara de lactate sau suplimente. O lupta cu sanse minime de castig a lui “ prea mult “ contra lui “ prea putin”.

  • La venirea mea in America ( 1997 ) am intalnit o situatie care mi-a adus aminte de drama Silviei: 90 % dintre americani sufera de exces de calciu in vreme ce 80 – 90% ( deci in mare parte este vorba de unii si aceiasi ) prezinta…deficienta de calciu. Paradoxal ? Nu, deloc: de aceasta data , beneficiind de un studiu individual intens de circa 10 ani , am inteles situatia de la bun inceput : nici urma de paradox, poti , datorita unui metabolism deviat , sa ai deficit de calciu seric ( calciu ionizat: Ca i ) si, in acelasi timp, exces de calciu intracelular           ( calciu legat: Ca b ). Marea eroare este acum sa tratezi deficitul de calciu functional ( ionic ) prin suplimentare      ( toxica! ) cu calciu, de parca depozitul de mineral intracelular nici nu ar exista. Si totusi asa-numitii experti de tip “ intake “ procedeaza intocmai, ameliorand poate temporar simptomele dar agravand cauza ; acest “ joc de societate “ desfasurat dupa canoanele cartesianismului continua si in prezent contribuind la deteriorarea homeostaziei minerale , la amplificarea conditiei de “slow oxidizer” de la an la an. Adevarata solutionare a problemei consista nu in suplimentare ci in activarea depozitului toxic. Pana am ajuns la aceasta viziune de    “ expert metabolic “ am avut de depasit cateva surprize/revelatii dificile dar deosebit de instructive care, intrucat  pot contribui la intelegerea “ misterului calcic “ chiar de catre nespecialisti le voi prezenta pe scurt:

Revelatia 1: Deficienta de calciu functional ( Ca i ↓ ) nu este aparuta din senin ci este produsa / conditionata de…excesul de calciu legat ( Ca b ↑ ) conform ecuatiei dinamice:

Ca b ↔ Ca i

Cand adrenalele sunt subactive ( cazul “ slow oxidizers ” ) acest echilibru este deplasat spre starea toxica , legata    ( Ca b ), rezultand o deficienta de calciu functional in system.

Revelatia a 2-a:  Ca b ↑ este produs / favorizat , la randul lui , de alt exces mineral si anume de Cu↑: cuprul in exces “ingheata” adrenalele ( ceea ce inseamna diminuarea cantitatii optime de aldosterona si de sodiu necesara mentinerii calciului in solutie ca ioni ),  stimuland depunerea depozitelor de calciu in tesuturile moi :

Cu ↑ → Ca b ↑

Revelatia a 3-a: Excesul de cupru este datorat stresului excesiv, permanent care este o adevarata plaga a societatii contemporane , Western in deosebi:

Stres → Cortisol ↑→ Metallothioneina Cu b ↑

Mi s-a semnalat ca  in unele articole  ( vizand metabolismului  rozatoarelor ) cortizolul excesiv conduce la  deficit si nu la exces de metallothioneina ; datele mele se refera nemijlocit  la metabolismul uman si , deocamdata , imi par suficient de consistente pt. a le mentine ca atare.

==========================================================================================

Revelatia a 7-a ( pt. revelatiile 4,5,6 vezi  varianta engleza pe acest blog )

Cafeaua / Cafeina si pierderea gustului

In ultimul timp  am citit nu putine articole  dedicate  rolului fiziologic pozitiv atribuit cafelei /cafeinei; intrucat exista cel putin tot atatea articole – opinii  semnate de medici dintre cei mai seriosi ( adesea fosti cafegii ) care  recomanda  excluderea neintarziata, totala  si definitiva a cafelei , ca intotdeauna in astfel de situatii controversate  ( in care aspectul comercial – presupus – ramane greu de dovedit ) sugestia mea este sa va bazati in deciziile  personale pe mesajul  transmis de organismul insusi , mesaj care trebuie receptat cu grija  si respectat intocmai; un mic secret personal : nu beti cafeaua niciodata singur!  Puteti in schimb servi  2-4 cesti pe zi cu cineva drag si nocivitatea asociata va tinde spre ZERO! Acest subiect- aromat si fierbinte- va fi prezentat  intr-un articol viitor. In cele ce urmeaza  prezint o revelatie noua , consacrata  unui aspect  neobisnuit dar de o importanta  deosebita ,intrucat implica  sanatatea  a numerosi  oameni – mari amatori de cafea – ca si mine  – care , dupa o perioada  relativ indelungata de  consum zilnic mediu ( 2-4 cesti ), se pot gasi in fata unei surprize dramatice si anume – pierderea partiala , temporara sau total – definitiva a gustului , mai cu seama a celui ” dulce ” la care , in mod normal, tinem atat de mult . Aceasta surpriza fiziologica are la baza urmatoarea ecuatie :

                                                     Cafea ( cafeina ) ↑  →  Calciu ionic  ↓

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/Tongue-salty.jpg/240px-Tongue-salty.jpg

In ultimii ani ( 2010 ) cercetatorii japonezi  au comunicat unele date interesante privind   existenta / producerea  unor enhancers ( amplificatori ) metabolici  ai gustului , sub forma unor  dipeptide de tipul GluVal si GluLeu ); in acelasi context,  un rol deosebit revine si GSH ( glutathion ) care actioneaza  asupra Taste budds respectiv asupra  Calcium channels  on the tongue  ( vezi Fig. de mai  sus ) potentand  raspunsurile  datorate ionilor de calciu. Eu am fost – dupa 2005 / 06 – interesat mai curand  de traseul invers – acela al gasirii unor inhibitori  ai gustului precum si al precizarii mecanismului  metabolic al actiunii acestora. La originea  abordarii mele s-a aflat  un fapt  aparent pasager care mi-a retinut totusi atentia si anume : la cafegiii ” inraiti ” ( eu nu am atins acest stadiu ) adesea,  dupa prima ceasca de cafea, cea de a doua  reduce  neasteptat intensitatea dulcelui ( pt. o aceeasi cantitate de agent indulcitor, evident ) la valori de 50 % sau chiar mai scazute ! Uneori  reducerea  se produce chiar pe  durata  servirii primei cesti ( atentie:  disparitia gustului datorata deficitului de Calciu ionic , este anuntata mai devreme si in termeni mult mai …convingatori decat “efectul primei cesti” de aparitia – si persistenta  timp de cateva zile – a asa-numitelor canker sores in cavitatea bucala = mici ulceratii dureroase asociate uzual cu actiunea potentzata a bacteriei Helicobacteri Pylori ).Explicatia faptului ( prezentata sumar in ecuatia de mai sus ) poate fi transpusa in cuvinte simple astfel: cafeaua ( datorita  cuprului continut ) si cafeina  (datorita  antagonismului ei fata de calciul ionic ) reduc in mod  combinat intensitatea gustului ca urmare a  desensibilizarii taste budds si a canalelor calcice de pe limba. Intr-un context mai larg, procesul – care se  poate  solda cu pierderea  totala sau partiala a gustului  precum si cu scaderea  periculoasa  a  eficientei sistemului imun- poate fi corelat cu  stress-ul intens, prelungit, conform  schemei:

Stress↑ → Cupru legat↑→ Calciu legat↑ →Calciu ionic↓ → Gust↓+Risc Infectii↑

Pt. cititorii familiarizati cu  abordarea mecanic-  cuantica a biosistemelor :  schemele prezentate implica nu doar contractia  smooth muscle cells, respectiv  “inghetarea” circulatiei sanguine ( si  , corelativ, a accesului nutrientilor spre centrii gustativi ai limbii ) ci si diminuarea drastica a insusirii numita de mine “ waviness“, respectiv reducerea caracterului ondulatoriu al acestor celule , datorita actiunii Ca b ( calciului legat ). In mod traditional , medicii au fost  inclinati sa coreleze  statutul  fiziologic  deficitar al Calciului cu metabolismul osos suboptim  ( osteoporoza ) si cu afectiunea geamana- ateroscleroza ; iata insa ca  implicatiile acestui element vital sunt mult mai  ample, asa cum rezulta  si din cele 7 revelatii prezentate in articolul de fata. Ajunsi aici  se pune intrebarea : acum ca stim cam care este mecanismul pierderii gustului , ce se poate intreprinde pt.  restaurarea gustului pierdut ?( o precizare : unii pacienti  leaga , in mod justificat , pierderea gustului de infectia  cu  Candida Albicans , ceea ce  totusi nu reprezinta  cauza in sine ci este doar un  efect distinct al unei cauze comune -scaderea dramatica a Calciului ionic din sistem) .  Dintre solutiile gasite ( acum si aici ma refer strict la problema “excesului de cafea / cafeina “, daca  intervine si stress-ul  intens, cronic, o prima recomandare este controlarea acestui stress ceea ce implica si rezolvarea  concomitenta a stocului toxic de cupru legat )  voi indica aici  urmatoarele doua : 1. Chinina ( recunoscuta pt. abilitatea ei de a scoate/ deplasa  calciul legat din  tesuturile  soft ale organismului ) poate ajuta  dar eu nu o recomand datorita efectelor secundare , neneglijabile , care impun eventual  supervizarea de catre medic . 2. Utilizarea – in conditii de securitate optima – a semintelor de SALBA , care contin cantitati importante de Calciu ionic precum si de acizi grasi necesari dirijarii  mineralului spre tesuturile -tzinta. Mentionez ca  semnintele de Salba pot fi procurate si pastrate relativ  usor , administrarea lor  facandu-se de asemenea  simplu si eficient : cate o lingurita de ceai  ( 4-6 grame ) de 2 ori pe zi, intre mese , de fiecare data  luand si cate o capsula de vitamina D3 ( nu D2 ! )  numita cholecalciferol ( fiecare capsula  continand  cate 800- 1200 UI ). Daca  explicatiile mele si recomandarile insotitoare  reusesc sa va  redea ( in  1-3 saptamani ) gustul pierdut, asteptarea  mea este nu sa faceti donatzii  aberante ci sa dedicati…prima ceasca de cafea de dupa restaurare…revelatiei a 7-a.Succes!

( Urmatoarea revelatie – a 8-a -va fi  mult mai interesanta :” Excesul de calciu ( legat ) si caderea / incaruntirea parului”. Tinand cont de faptul – usor de verificat – ca eu nu port…chelie si nici nu am de gand sa…incaruntesc, nu ati vrea sa indraznim impreuna, pe baza unei metodologii simple si eficiente in care respectul fata de genetica se intrepatrunde  cu o obraznicie …tinereasca? Daca DA, nu omiteti cea de a 8-a Caterinca! Cu atat mai mult cu cat metodologia in discutie  nu se limiteaza la preventie ci poate conduce adesea  la readucerea parului la conditia lui initiala ).

 

 

 

Cateva concluzii :

• principala cauza a calcificarii tesuturilor moi o reprezinta stresul, via excesul de cupru intracelular;

calcificarea maxima se produce iarna ( datorita diminuarii vitaminei D din organism ) si pe timp de noapte ( datorita acidifierii sangelui si, corelativ , a activarii mecanismului PTH );
• explicatia numarului excesiv / crescand de slow oxidizers ( peste 80 % din populatie ! ) este data de  stresul necompensat ( detalii in Sectiunea intitulata “ Copper Overload – the Western Metabolic Bomb “ , de pe acest blog ). Cat timp medicii nu vor intelege esenta procesului de bioindisiponibilitate a mineralelor ( care reprezinta o pierdere inauntru , prin crearea de depozite toxice intracelulare) “ jocul de-a calciu “ va continua sub forma suplimentarii nenecesare , toxice.

Aparteu

1. Multumiri celor 2 corespondenti din Bucuresti care – sub semnatura ” Fiat Lux “- mi-au sugerat   ca blocarea   promovarii mele    post  –   revolutionare   ca supervizor de doctoranzi s-a datorat mai cu seama unui grup activ desemnat prin termenul de … cod     ” Arhitectura “.

2. Sunt realmente surprins de   succesul de public ( cititori ) pe care blogul meu il are in Moldova! …Mica mea contributie la o uniune  nu, nu statala ci spirituala. Pe cai, moldoveni !

3. Pentru Marinela din Canada ( care , dupa unele aprecieri privind ” Noul Holism ” , pentru care ii sunt recunoscator )  se intereseaza care este …culoarea mea preferata. OK , Marinela, vei fi poate surprinsa ( in mod placut,  sper ) sa afli ca  BEJ este culoarea mea # 1, ea nefacand parte din niciun curcubeu de uz ” comercial ” fiind insa un aliaj unic, durabil, de umilinta, caldura si speranta.


Leave a Reply